Bahar alerjisi nedir? Bahar alerjisi belirtileri nelerdir?
Alerji, vücut bağışıklık sisteminin polen, böcek zehri, toz ya da hayvan tüyü gibi yabancı bir maddeye veya pek çok insanda reaksiyona neden olmayan belirli bir yiyeceğe karşı tepkisidir. Alerjiye neden olan madde, alerjen olarak tanımlanır. Bağışıklık sistemi vücuda giren yabancı maddelere karşı antikor denilen bir madde sentezler. Bazı durumlarda sistem vücuda herhangi bir zararı olmasa da belirli bir alerjeni zararlı olarak tanımlayan antikor üretebilir. Kişi alerjenle temasa geçtiğinde bağışıklık sistemi sinüsleri, solunum yollarını ya da sindirim sistemini harekete geçiren tepkiler verebilir. Alerjinin şiddeti kişiden kişiye değişebilir. En yaygın görülen alerji çeşitlerinden biri de polen alerjisi bir diğer adıyla bahar alerjisidir. (1)(2) Bahar alerjisi ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını sizin için bir araya getirdik.
Bahar alerjisi (polen alerjisi) belirtileri nelerdir?
Bitkiler, çoğalmak için polen denilen maddeler üretir. Polen taneleri; kuşlar, böcekler (arı, kelebek, güve vb.) ve rüzgar tarafından çevreye yayılır ve dişi çiçekleri dölleyerek çoğalmayı sağlar. Özellikle ilkbahar aylarında ağaçlar ve çimenler üreme fonksiyonunu gerçekleştirmek için polenlerini havaya salar. Bazı insanlar polenleri soluduğunda alerjik reaksiyon gelişebilir. Bahar alerjisi adı verilen bu durum soğuk algınlığına benzer belirtiler oluşturabilir. Soğuk algınlığı benzeri belirtiler, patojene maruz kaldıktan sonra 3-5 gün içinde ortaya çıkar ve genellikle etkisinin bir hafta içinde kaybolması beklenir. Polen alerjisi belirtileri soğuk algınlığından farklı olarak alerjen maddeye maruz kalınan süre boyunca devam eder. En yaygın görülen bahar alerjisi belirtileri şunlardır:
- Gözlerde kızarıklık ve sulanma, şişme
- Halsizlik ve yorgunluk hissi
- Hapşırma
- Burun akıntısı
- Gözlerde, burunda, kulaklarda ve ağızda kaşınma
- Burun tıkanıklığı
- Boğazın arka kısmında mukus hissi yaratan akıntı
- Kurdeşen (nadir)
- Öksürük, hırıltı veya nefes almada zorlanma. (1)(4)
Mevsimsel alerji ortalama kaç gün sürer?
Mevsimsel alerjiler, her yıl hemen hemen aynı zamanlarda ortaya çıkar ve alerjen havada olduğu sürece alerik reaksiyonlar devam eder. Genellikle 2-3 haftalık bir süreyi kapsasa da meteorolojik koşullara göre alerji süresi değişebilir. Ağaç poleni mevsimi genellikle mart, nisan ve mayıs ayının ortalarına yani ilkbahar mevsiminin sonuna; çimen poleni mevsimi ise mayıs ayının başından temmuz ortalarına kadar sürebilir. Yağışlı günlerde ortamdaki polen miktarı düşeceğinden bugünlerde alerjik reaksiyonlar azalabilir. (6)(7)(8)
Bahar alerjisinden korunma yolları nelerdir?
- Polen sayısının arttığı ilkbahar, yaz ve sonbahar başlarında evde ya da arabada iken alerjenleri ortamdan uzak tutmak için pencerelerinizi kapatın.
- Ev içindeki alerjen miktarını azaltmak için elektrik süpürgesi ya da klimanızda filtreler kullanın. Polenlerin toplanabileceği kitap rafları, havalandırma delikleri gibi alanları sık sık temizleyin. Temizlik işlemi sırasında havaya kalkan polenlerden korunmak için maske takın.
- Ellerinizi sık sık sabun ve su ile yıkayın.
- Burnunuza dokunmaktan kaçının.
- Nevresim, yastık kılıfı gibi ev eşyalarınızı sıcak su ve deterjanla sık sık yıkayın. Yastık, çarşaf ve yorganınızı alerjenlerden uzak tutmak için toz geçirmeyen örtüler kullanın.
- Polen sayısının yüksek olduğu bahar aylarının rüzgârlı havalarında dışarıya çıkmaktan kaçının. (2)(3)(5)(8)
Kaynakça:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497 Son Erişim Tarihi: 31.05.2022
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8610-allergy-overview Son Erişim Tarihi: 31.05.2022
- https://www.allergy.org.au/patients/allergic-rhinitis-hay-fever-and-sinusitis/pollen-allergy Son Erişim Tarihi: 31.05.2022
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/spring-allergies Son Erişim Tarihi: 31.05.2022
- https://www.webmd.com/allergies/spring-allergies Son Erişim Tarihi: 31.05.2022
- https://www.webmd.com/allergies/when-allergy-season Son Erişim Tarihi: 31.05.2022
- https://health.clevelandclinic.org/how-long-does-allergy-season-last/ Son Erişim Tarihi: 31.05.2022
- https://www.aafa.org/rhinitis-nasal-allergy-hayfever Son Erişim Tarihi: 31.05.2022
C, D vitamini ve çinko
bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonunu
nasıl destekler?
Vücudunuz, doğal bir savunma sistemine sahiptir ve bağışıklık sisteminizin tehlikelerden korunmak için pek çok yöntemi vardır. Bağışıklık sistemi, fiziksel bariyerler (deri ve mukoza), hücresel bariyerler (beyaz kan hücreleri) ve antikorlar olmak üzere üç temel savunma mekanizmasından oluşur. Vitaminler ve mineraller gibi besinler, bu kompleks yapının işleyişi için çok önemlidir.
Hazır yiyeceklerin tüketildiği günümüzün hızlı tempolu dünyasında, bedensel işlevlerimizi desteklemek için ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri içeren meyve ve sebzeleri yeterli miktarda tüketmek oldukça önemlidir. Dengeli ve çeşitli beslenmenin sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli olduğu bilinmektedir ve vitamin ile minerallerin yeterli seviyede olmaması, bağışıklık sistemini etkileyebilir.
Redoxon® C vitamini, D vitamini ve çinko içerir. C, D vitamini ve çinko bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonunu destekler.
Normal fonksiyonunda bir bağışıklık sistemi için C, D Vitamini ve Çinko
Bağışıklık sisteminize dikkat etmelisiniz. Siz fark etmeseniz de bağışıklık sisteminiz günde 24 saat çalışır. Tıpkı bir bitkinin suya ve güneş ışığına ihtiyacı olduğu gibi, bağışıklık sisteminizin de vücudunuzun savunma sistemlerini destekleyebilmek için düzenli şekilde beslenmeye ihtiyacı vardır.
Fiziksel egzersiz ve iyi beslenmenin dahil edildiği sağlıklı bir yaşam stilinin yanında C, D vitamini ve çinko bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
80 Yılı Aşan Uzmanlık
1934’te C vitamini takviyesini ürettik ve 80 yılı aşan uzmanlığımızla tüm dünyada insanların yanındayız. Redoxon ailesinde yer alan ürünler, temel olarak C, D vitamini ve çinko içerir. C, D vitamini ve çinko bağışıklığın normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
Bağışıklığınızı destekleyin
Bağışıklık sisteminizi desteklemenin yollarını mı arıyorsunuz? Bağışıklığınızı desteklemeye yönelik faydalı bilgiler içeren içeriklerimize göz atın.